Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

συνέντευξη «Αρκαδικοί Ορίζοντες»

Γιαννούλη: Θέλουμε ένα δήμο αλληλέγγυο στους πολίτες, διεκδικητικό προς την εξουσία, εκφραστή των λαϊκών αναγκών και πρωτοπόρο σε αναπτυξιακές δράσεις.

 Συνέντευξη στους «Αρκαδικούς Ορίζοντες» παραχώρησε  η υποψήφια Δήμαρχος  Τρίπολης, επικεφαλής του Συνδυασμού «Μαντινειακή Συμπολιτεία» Αντωνία Γιαννούλη. Η κα Γιαννούλη αναφέρθηκε στα όνειρά της για την Αρκαδική Πρωτεύουσα και τα χωριά του Καλλικρατικού Δήμου Τρίπολης,  για την απραξία του δημάρχου και τη συμπόρευσή του με τις εντολές της κυβέρνησης, για το σχέδιο της για την Τρίπολη της επόμενης μέρας μέσω ενός προγράμματος ανάδειξης του Δήμου ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κοινωνική πολιτική και επεσήμανε πως δεν πρόκειται να υπάρξει  "κανένας κάτοικος χωρίς σπίτι, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, περίθαλψη".

Αναλυτικά η συνέντευξη της υποψήφιας Δημάρχου Τρίπολης Αντωνίας Γιαννούλη έχει ως εξής:



 Μετά από μία υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος και μετά από μία υποψηφιότητα για τη Βουλή των Ελλήνων με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας  κατέρχεστε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Μαντινειακής Συμπολιτείας»  για την διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου. Να μας πείτε  με λίγα λόγια για το πώς ονειρεύεστε την «επόμενη μέρα» στον Δήμο της Τρίπολης;

  Νομίζω όπως και ο κάθε δημότης για την επόμενη μέρα ονειρεύομαι μια πόλη όμορφη, ζωντανή, δημιουργική. Μια πόλη με τη δική της φυσιογνωμία και κουλτούρα που θα αναδεικνύει την ιδιαιτερότητα της κάθε γειτονιάς και θα ενθαρρύνει τη δραστηριότητα των πολιτιστικών συλλόγων μέσα από την προβολή, στήριξη και στέγαση όλων των συλλογικών μορφών καλλιτεχνικής δημιουργίας σε καθεστώς αυτοδιαχείρισης. Μια πόλη καθαρή και φωτεινή, χωρίς σκουπίδια, ελεύθερους κοινόχρηστους χώρους και παιδικές χαρές, με έμφαση στην ανάδειξη των κρυμμένων γωνιών της και με κύριο προσανατολισμό να γίνει μία πόλη πιο φιλική προς το δημότη και πιο θελκτική για τον επισκέπτη.

    Επειδή όμως Δήμος δεν είναι μόνο η Τρίπολη, εμείς δίνουμε έμφαση στην ισόρροπη ανάπτυξη κέντρου και περιφέρειας του Δήμου. Στόχος μας είναι το κάθε χωριό, ακόμα και το πιο μικρό, να έχει τη δική του φωνή και έκφραση μέσα στο Δήμο.

    Το όραμα αυτό μπορεί να υλοποιηθεί γιατί εμείς θέλουμε τους πολίτες στο προσκήνιο. Η συνδιοίκηση από κοινού με τους δημότες, η διεξαγωγή λαϊκών συνελεύσεων σε κάθε τοπική κοινότητα και συνοικία του Δήμου είναι η άμεση προτεραιότητά μας, έτσι ώστε η φωνή του κάθε πολίτη στη συνοικία, στη γειτονιά, στην τοπική κοινότητα να φτάνει στη δημοτική αρχή. Η συρρίκνωση και ο μαρασμός τόσο των συνοικιών του Δήμου μας όσο και των τοπικών κοινοτήτων έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο που τα τελευταία χρόνια λειτούργησε η  δημοτική αρχή. Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο των τελευταίων χρόνων σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Καλλικράτη δημιούργησε το σημερινό ασφυκτικό περιβάλλον στο Δήμο υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των δημοτών και συσσωρεύοντας μικρά και μεγάλα προβλήματα.

    Είναι αυτονόητο για μας ότι στο όραμά μας δεν χωρά η ανεργία, οι απολύσεις, η φτώχια και η εξαθλίωση των συνδημοτών μας που έχει επιβληθεί από την μνημονιακή πολιτική. Ο κάθε πολίτης και ιδιαίτερα οι συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση θα έχουν το Δήμο συμπαραστάτη και μαχητή στο πλευρό τους. Έναν Δήμο αλληλέγγυο στους πολίτες, διεκδικητικό προς την εξουσία, οργανωτή των λαϊκών αντιστάσεων και εκφραστή των λαϊκών αναγκών.

    Πιστεύω, είμαι σίγουρη, ότι το όραμά μας δεν είναι ουτοπικό, μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, από τη στήριξη μορφών αυτοοργάνωσης, αυτοδιαχείρισης και δημοκρατίας, από την παραγωγική τοπική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη με βάση το δημόσιο συμφέρον. Πάνω από όλα με την ουσιαστική συμμετοχή των δημοτών σε κάθε γειτονιά και χωριό γιατί όλοι μαζί μπορούμε.

    Επομένως, ναι, το όνειρό μου για το Δήμο Τρίπολης ταυτίζεται με αυτό που θέλουν όλοι οι δημότες, αλλά το πρωταρχικό μου μέλημα είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων, συνθηκών και δομών εντός των οποίων το όνειρο αυτό θα εκκολαφθεί και θα γίνει πραγματικότητα.

 Στην εκδήλωση εγκαινίων σας αναφέρατε μεταξύ άλλων πως τα τελευταία χρόνια ασκείται πολιτική δημαρχοκεντρική και ακολουθούνται πεπερασμένες τακτικές και πως τα ίδια πρόσωπα διοικούν χρόνια. Πιστεύετε λοιπόν ότι  ο εκάστοτε Δήμαρχος ή οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουν συγκεκριμένη χρονική παραμονή στις θέσεις;

    Καταρχήν, η αντίθεση μας με την παρούσα δημοτική αρχή δεν αφορά στο χρόνο άσκησης της εξουσίας ή στα πρόσωπα αλλά στον τρόπο άσκησης εξουσίας. Η δική μας αντίληψη διαφέρει ριζικά από την αντίληψη του δημάρχου Τρίπολης. Εμείς  βλέπουμε την τοπική αυτοδιοίκηση σαν ένα πεδίο συνεχών αγώνων υπεράσπισης δικαιωμάτων και αναγκών του λαού. 

    Στην «Μαντινειακή Συμπολιτεία» δεν πιστεύουμε σε ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο αυτοδιοίκησης. Θεωρούμε ότι η άσκηση εξουσίας επιβάλλεται να στηρίζεται σε συλλογικές αποφάσεις και λειτουργίες και όχι στην εξουσία του ενός. Σαν παράταξη έχουμε καθιερώσει -είναι στη λογική και στις αρχές μας αυτό- την εναλλαγή των προσώπων που είναι επικεφαλής.  Η ανάδειξη νέων αυτοδιοικητικών στελεχών με αυτό τον τρόπο είναι ουσιαστική και αποδεικνύει ότι η συμμετοχική άσκηση εξουσίας έχει ακόμα ένα καλό, ότι ο Δήμαρχος λειτουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο προετοιμάζει και νέα αυτοδιοικητικά στελέχη τα οποία θα τον πλαισιώσουν και θα συνεχίσουν την υλοποίηση ενός συλλογικού οράματος. Έτσι, δεν χρειάζεται η παραμονή για πολλαπλές θητείες του ίδιου ανθρώπου.

    Άρα το αν ένα Δήμαρχος θα είναι για μια ή δύο ή ίσως παραπάνω θητείες έχει να κάνει πρώτα και κύρια με το αν αυτός που βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου έχει τη βούληση να είναι διεκδικητικός, όχι στα λόγια αλλά στην πράξη, προς την κεντρική εξουσία. Και αυτά τα χρόνια όχι μόνο αυτή την διεκδίκηση δεν είδαμε, αντίθετα είδαμε το λαό στο περιθώριο και τα όποια προβλήματα, ακόμα και τα μείζονα (π.χ. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κινητικότητα, απολύσεις, διόδια) να γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν μέσα από συνδιαλλαγή, επιστολές στους υπουργούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα.

   

 Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είναι πολιτικές και ταιριάζει θεωρείτε ένας τέτοιος χαρακτηρισμός σε εκλογές αυτοδιοικητικού χαρακτήρα; Οι πολιτικοί απαξιώνονται καθημερινά, οι περισσότεροι πολίτες τους θεωρούν υπεύθυνους για το σημερινό κατάντημα της χώρας. Χωράει η πολιτική και η αυτοδιοίκηση σε ένα Δήμο;

    Οι επερχόμενες εκλογές είναι πρωτίστως πολιτικές. Και είναι πολιτικές γιατί τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πολίτης είναι κατ' εξοχήν πολιτικά. Όταν μιλάμε ενάντια στα μνημόνια και τον Καλλικράτη στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν συγκεκριμένη εφαρμογή: η περικοπή των πόρων από την κεντρική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση κατά 60% είναι μνημονιακή επιταγή. Η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις και στους Δήμους είναι μνημονιακή επιταγή. Η εκχώρηση των κοινωνικών δομών του Δήμου σε ιδιώτες, η συρρίκνωση ή το κλείσιμο κοινωνικών δομών (π.χ. Βοήθεια στο σπίτι..) είναι μνημονιακή επιταγή. Ο μαρασμός και ο στραγγαλισμός της περιφέρειας είναι επιταγή του Καλλικράτη. Όλα αυτά είναι ή δεν είναι πολιτικά ζητήματα; Άρα, αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως εκλογές μόνο αυτοδιοικητικών προσώπων.

    Το ερώτημα που πρέπει να κυριαρχήσει σ' αυτές τις εκλογές είναι: Πώς μπορούμε και μέσα από τους Δήμους να εναντιωθούμε σ' αυτή την πολιτική που οδήγησε το λαό στη φτώχια, στην ανεργία, στην εξαθλίωση; Το ερώτημα σ' αυτές τις εκλογές είναι: Θα στηρίξουμε την ίδια Δημοτική Αρχή που αυτά τα χρόνια λειτούργησε και λειτουργεί ως εντολοδόχος της κυβερνητικής πολιτικής απέχοντας από αγώνες και διεκδικήσεις, υλοποιώντας μια μίζερη μικροπολιτική διαχείριση χωρίς όραμα; Θα στηρίξουμε αυτούς που, όπως σωστά επισημαίνετε, οι περισσότεροι πολίτες τους θεωρούν υπεύθυνους για το σημερινό κατάντημα της χώρας; Η απαξίωση των πολιτικών, όπως αναφέρετε, αφορά το παλιό, φθαρμένο πολιτικό σύστημα που όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησε πολιτικές υποταγής, ραγιαδισμού, τυφλής υπακοής στα κελεύσματα των ξένων μέσα από συναλλαγές, διαφθορά, πελατειακές αντιλήψεις. Όλα αυτά δεν τα βλέπουμε ξεκάθαρα και μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση; Πότε είπαν όχι όλοι αυτοί στον Δήμο μας στις πολιτικές που οδήγησαν στις απολύσεις, στον αφανισμό της πρωτοβάθμιας υγείας, στην ανεργία, στην καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μας, στον αφανισμό κας στις πολιτικές που οδήγησαν στις απολύσεις, στον αφανισμό της πρωτοβάθμιας υγείας, στην ανεργία, στην καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μας, στον αφανισμό και τη συρρίκνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Ο Δήμος μας δεν χρειάζεται άλλα χαμένα χρόνια.

   Και για να απαντήσω στο τελευταίο ερώτημά σας, αν χωράει η πολιτική και η αυτοδιοίκηση σε ένα Δήμο. Όχι μόνο χωράει αλλά πάνε χέρι-χέρι. Το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι πολιτικό. Και δεν είναι μήνυμα υποταγής. Είναι μήνυμα αρχής, ελπίδας και αναγέννησης για νέους νικηφόρους αγώνες. Η ανατροπή είναι εδώ, είναι τώρα και φέρνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας. Το μέλλον ήρθε. Εδώ στην «Μαντινειακή Συμπολιτεία»  είμαστε όλοι μια ομάδα. Δεν έχουμε δεσμεύσεις ούτε και μαύρες σελίδες πολιτικής ιστορίας. Έχουμε φρεσκάδα, όραμα, προτάσεις, αξιόλογους ανθρώπους και όρεξη για δουλειά.

 Τι ρόλο μπορεί να παίξει η τοπική αυτοδιοίκηση σε μια εποχή κρίσης, έχει περιθώρια δράσεων προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ζωής των πολιτών των τοπικών κοινωνιών;

    Η τοπική αυτοδιοίκηση στη φοβερή κρίση που βιώνει σύσσωμος ο ελληνικός λαός σαφώς μπορεί και επιβάλλεται να έχει ουσιαστικό ρόλο. Ο Δήμος καλείται να σηκώσει το βάρος της υλοποίησης ενός προγράμματος κοινωνικής πολιτικής για όλους τους δημότες που βιώνουν τις συνέπειες αυτή της βάρβαρης ανθρωπιστικής κρίσης με πολιτικές που θα μειώνουν το κόστος ζωής και παράλληλη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

    Ειδικότερη μέριμνα χρειάζεται για στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που βιώνουν  μορφές κοινωνικού αποκλεισμού. Ενάντια στα φαινόμενα της νέας φτώχειας, ενάντια στη βία της ανεργίας και της πείνας, τη  βαρβαρότητα της ύπαρξης αστέγων, την περιθωριοποίηση  μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, δεσμευόμαστε στους δημότες μας, ότι  κεντρικός μας στόχος  είναι κανένας  κάτοικος χωρίς σπίτι, ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό, τροφή, περίθαλψη.

    Στήριξη και επέκταση των κοινωνικών δομών αλληλεγγύης κάτω από τη λειτουργία του Δήμου και όχι παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Ουσιαστική στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Κοινωνικού Ιατρείου, δημιουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου με διαφάνεια στη διαχείριση και έλεγχο από τους δημότες. Αξιοποίηση δημοτικών ακινήτων και διαμόρφωσή τους σε ξενώνες αστέγων. Δωρεάν πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς (με κατάργηση τροφείων). Στήριξη και ενίσχυση της λειτουργίας των ΚΑΠΗ, του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι,  των ΑΜΕΑ, των ανέργων, απόρων, πολυτέκνων, μονογονεϊκών οικογενειών, μοναχικών ατόμων που χρίζουν βοήθειας μέσα από δομές συμβουλευτικής υποστήριξης.

    Αυτές είναι μερικές ενδεικτικές δράσεις μιας Δημοτικής Αρχής που σκέφτεται πράγματι την ανακούφιση των πολιτών και έχει τη βούληση να το διεκδικήσει και να το κάνει.

 Οι πόροι προς την τοπική αυτοδιοίκηση καθημερινά «κουρεύονται» από την κυβέρνηση. Πώς μπορούν οι Δήμοι να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να επιτελούν το έργο τους κάτω από τέτοιες οικονομικά ασφυκτικές συνθήκες;

    Πράγματι, οι Δήμοι βιώνουν ένα πρωτοφανές στραγγάλισμα της οικονομικής αυτοδυναμίας τους. Οι περικοπές των δαπανών ξεπερνούν το 60%.

    Ωστόσο, όμως, οι Δήμοι μπορούν και μέσα  σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες να παίξουν το ρόλο τους. Πρώτα και κύρια, ο ρόλος των Δήμων πρέπει από διαχειριστικός-διεκπεραιωτικός που ήταν μέχρι τώρα να γίνει διεκδικητικός, αγωνιστικός, μαχητικός προς την κεντρική εξουσία. Ο Δήμαρχος μαζί με τους πολίτες, μέσα και έξω από τα δημοτικά συμβούλια να πρωτοστατήσει σε αγώνες για την υπεράσπιση των λαϊκών αναγκών. Ένας τέτοιος ρόλος απουσιάζει εντελώς από την σκέψη της σημερινής ηγεσίας του Δήμου.

    Ο προϋπολογισμός του Δήμου θα πρέπει να είναι στραμμένος κυρίως στην ενίσχυση και διασφάλιση των κοινωνικών δομών και όχι σε έργα βιτρίνας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένας συμμετοχικός προϋπολογισμός με τους δημότες να ελέγχουν τις δαπάνες της Δημοτικής Αρχής. Στην ανάπτυξη του Δήμου δίνουμε πόρους και αρμοδιότητες ενεργοποιώντας τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους και τα τοπικά συμβούλια.

    Η δημοτική αρχή έχει επιδοθεί σε μια βιομηχανία κατασπατάλησης δημόσιου χρήματος που κατευθύνεται σε εκτέλεση προγραμμάτων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (προμήθειες με αναθέσεις  χωρίς διαγωνισμούς, πανάκριβες μελέτες και υπηρεσίες, υπέρογκες αμοιβές). περικόπτοντας τις δαπάνες που βαρύνουν τον δήμο χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα.

 Εμείς θα βάλουμε τέρμα στις εξωτερικές εργολαβίες, στη βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων. Σημαντικό κέρδος θα προκύψει για τον Δήμο, αλλά και για άνεργους ή σκληρά δοκιμαζόμενους στην οικονομική κρίση δημότες μας, από την απευθείας συνεργασία με εργατικά σωματεία (τεχνικά) ή με επαγγελματικές επιστημονικές ενώσεις    (μηχανικοί, δικηγόροι).

 Πώς θα εξοικονομήσουμε πόρους;

- αναδιοργανώνοντας μεταξύ άλλων τις υπηρεσίες του Δήμου και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό

- ενεργοποιώντας  μηχανισμούς είσπραξης οφειλών, κυρίως από όλους όσους αποκομίζουν
     τεράστια κέρδη από τη πόλη και οφείλουν μεγάλα ποσά

- ελέγχοντας την αποδοτικότητα των δαπανών του Δήμου προς τις επιχειρήσεις του.

 Οι πολίτες καθημερινά «αναστενάζουν» από τα κάθε λογής χαράτσια και κεφαλικούς φόρους που επιβάλει η τρόικα. Ο Δήμος από την άλλη μέσω των δημοτικών τελών προσπαθεί να επιβιώσει οικονομικά. Θεωρείτε πως είναι εφικτή μια μείωση των δημοτικών τελών ή των παγίων της ΔΕΥΑΤ;

    Τα τέλη αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους δημότες. Αν και ανταποδοτικά στη φύση τους, τα τέλη δεν αντιστοιχούν ευθέως με τις υπηρεσίες που παρέχει ο Δήμος, ενώ υπολογίζονται και επιβάλλονται με ενιαίο τρόπο χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις υπαρκτές κοινωνικές ανισότητες. Ο Δήμος πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός κοινωνικά δίκαιου συστήματος τελών που θα ξεκινάει από μηδενική βάση για τα χαμηλά εισοδήματα και τους ανέργους  και κλιμακούμενα θα αντλεί πόρους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, επιβαρύνοντας κατεξοχήν όσους αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πόλη (πολυκαταστήματα, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις).  Μόνο μέσα από ένα δίκαιο και αναδιανεμητικό σύστημα δημοτικών τελών, ο δήμος μπορεί να απαλύνει τα οικονομικά προβλήματα του μεγαλύτερου τμήματος του πληθυσμού ενώ ταυτόχρονα θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναγκαίες παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των ανισοτήτων ανάμεσα στις γειτονιές.

 Η Τρίπολη  μετά τη συνένωση με το σχέδιο «Καλλικράτης» απέκτησε περιοχές που μπορούν να της δώσουν «αίγλη», να αναδείξουν ομορφιές και να προσελκύσουν επισκέπτες. Ποια είναι η δική σας άποψη και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθείτε;

 Αυτό είναι αλήθεια, γιατί συνενώθηκαν περιοχές όπως η Τεγέα, το Λεβίδι, η Μαντινεία, το Βαλτέτσι και άλλες περιοχές με ιστορία και πολιτισμό που όμως δεν έχουν προβληθεί στο βαθμό που θα πρέπει, ώστε να προσελκύσουν επισκέπτες και να βοηθήσουν στην ανάταξη της τοπικής οικονομίας.

 Εμεί πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε μια ουσιαστική ανάπτυξη και της περιφέρειας αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που έχει. Η περιοχή μας είναι ιδιαίτερα όμορφη, έχει έναν αξιολογότατο ορεινό όγκο, το Μαίναλο ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί και να αναδειχθεί κατάλληλα, υπάρχουν μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, θέατρα, μοναστήρια και άλλοι τόποι που με κατάλληλες και στοχευμένες δράσεις μπορούν να αναδειχθούν, προβληθούν και αποτελέσουν τόπους τουρισμού για χιλιάδες επισκέπτες.

    Η «Μαντινειακή Συμπολιτεία» έχει προτάσεις και σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης της Δήμου Τρίπολης μέσω χειμερινού, θρησκευτικού αλλά και σχολικού τουρισμού. Αυτά τα χρόνια, η Δημοτική Αρχή δεν έκανε καμιά απολύτως προσπάθεια να αναδείξει αυτές τις ομορφιές του τόπου μας έτσι ώστε να προσελκύσει επισκέπτες. Άφησε ακόμα και το χιονοδρομικό στην τύχη του  με τα γνωστά αποτελέσματα.  

 Οι κάτοικοι των περιοχών που περιήλθαν στην αρμοδιότητα του Δήμου Τρίπολης  μετά τον «Καλλικράτη» νιώθουν παραμελημένοι, παραπεταμένοι και αδικημένοι έναντι της Τρίπολης. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη και πώς μπορεί να πεισθούν αυτοί οι άνθρωποι για το αντίθετο;

    Το αναφέραμε και παραπάνω ότι μία από τις συνέπειες του Καλλικράτη είναι η εγκατάλειψη και ο μαρασμός των τοπικών κοινωνιών. Ο Καλλικράτης υποβάθμισε ουσιαστικά τη λαϊκή συμμετοχή και παρέμβαση. Ο συνδυασμός της φτώχιας, της ανεργίας και της απαξίωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιούργησε ένα Δήμο ξένο στους δημότες του.

    Αρχή μας είναι ότι ο αστικός κορμός της πόλης πρέπει και επιβάλλεται να βρίσκεται σε ισόρροπη ανάπτυξη με την περιφέρεια του Δήμου δίνοντας περισσότερες αρμοδιότητες αλλά κυρίως ουσιαστική φωνή και λόγο στα συμβούλια των τοπικών κοινοτήτων. Με τη στήριξη της «Μαντινειακής Συμπολιτείας»  στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ενθαρρύνοντας τις λαϊκές συνελεύσεις, πιστεύουμε ότι οι συνδημότες μας στην περιφέρεια θα πάρουν τις τύχες στα χέρια τους και θα πάψουν να νιώθουν αδικημένοι και παραμελημένοι. Δεσμευόμαστε απέναντί τους ότι τα δικά τους προβλήματα θα βρίσκονται στις πρώτες θέσεις στην ιεράρχηση των θεμάτων που απασχολούν το Δήμο. Έχουμε επεξεργασμένες θέσεις τόσο για ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης στο Δήμο όσο και για ζητήματα προβολής και τουριστικής ανάπτυξης.

    Καλούμε όλους τους δημότες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, να πουν «Φτάνει πια!» σ' αυτή την πολιτική, κεντρική και τοπική, που τους οδήγησε στην εξαθλίωση και τον μαρασμό. Δεκαέξι  Ήρθε η ώρα, ήρθε ο καιρός για ανατροπή αυτής της κατάστασης.

    Στους συνδημότες και συνδημότισσές μας έχουμε μία μόνο υπόσχεση να δώσουμε: Θα δώσουμε έναν αγώνα έντιμο και ανοιχτό. Στον αγώνα αυτό υπάρχει θέση και ρόλος για κάθε δημότη που επιθυμεί να συμμετέχει. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στην αυτοδιοικητική πρόκληση και καλούμε όλους τους πολίτες να συστρατευτούν στο πλευρό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου