Περίληψη της Απόφασης των Αυτοδιοικητικών και Οικολογικών Κινήσεων, καθώς και άλλων Συλλόγων, Φορέων και Ομάδων, που συμμετείχαν στις διεργασίες ή και στη Συνάντηση της Τρίπολης, στις 22 Σεπτεμβρίου 2010, σχετικά με την
Τροποποίηση / Αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ( Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ) Περιφέρειας Πελοποννήσου
Σχέδιο νέου ΠΕΣΔΑ :
Κριτική - Προτάσεις
1. Στο Σχέδιο νέου ΠΕΣΔΑ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΓΓΠΠ) κ. Χατζημιχάλης στις αρχές Αυγούστου, απουσιάζει οποιαδήποτε κριτική αξιολόγηση και καταλογισμός ευθυνών αναφορικά με την παταγώδη αποτυχία εφαρμογής του προηγούμενου ΠΕΣΔΑ 2005-2010.
2. Το εν λόγω Σχέδιο περιέχει αρκετές γενικές αρχές και βασικούς στόχους που μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Όμως, οι απαιτούμενες δράσεις είτε απουσιάζουν από το Σχέδιο είτε – εκείνες που αναφέρονται – βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις προαναφερόμενες αρχές και στόχους (βλ. παρακάτω).
3. Η ανακύκλωση υλικών συσκευασιών ΄΄σέρνεται σαν αποπαίδι΄΄, όχι μόνον από τους ΟΤΑ της Περιφέρειας Πελ/σου αλλά και από την ίδια την Περιφέρεια και από το ΥΠΕΚΑ.
4. Η επιμονή στην εγκατάσταση και λειτουργία των δεματοποιητών ακυρώνει και αυτή με τη σειρά της στην πράξη τις αρχές μιάς διαχείρισης των στερεών αποβλήτων οικολογικά συμβατής, κοινωνικά χρήσιμης και αποδεκτής, και με το μικρότερο οικονομικό κόστος για τους πολίτες.
5. Η αρχή <<ο ρυπαίνων πληρώνει>> και η μέσω εφαρμογής της παροχή οικονομικού κίνητρου στους δημότες, προκειμένου να μειώσουν τα σκουπίδια που παράγουν, παραμένει ΄΄στα αζήτητα΄΄ του Σχεδίου του Περιφερειάρχη, εκεί όπου αυτό αναφέρεται σε μέτρα και δράσεις υλοποίησης. Το ερώτημά μας είναι : Γιατί ;
6. Πως λοιπόν η παράλειψη αυτή να μη δημιουργεί τη σκέψη ότι στην πραγματικότητα ο στόχος του Σχεδίου νέου ΠΕΣΔΑ δεν είναι η διαλογή του οργανικού κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων στην πηγή, που αποτελεί την πρωταρχική προϋπόθεση για την κομποστοποίηση/λιπασματοποίησή τους, αλλά η μεταφορά και διαχείριση αυτού – του οργανικού κλάσματος – σε συγκεντρωτικές ΄΄μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης΄΄ για την παραγωγή ενέργειας και μόνον;
Η <<πιλοτική λειτουργία>> της μονάδας της εταιρείας <<Σούκος>> έρχεται να επιβεβαιώσει πλήρως την εν λόγω εκτίμησή μας.
7. Οι αναφορές στον ασαφή όρο <<Μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης>> θεωρούμε ότι είναι σκόπιμα διαζευκτικές : <<αξιοποίηση του οργανικού κλάσματος είτε για παραγωγή ενέργειας είτε για παραγωγή κομπόστ>>. Επιδιώκεται με αυτό τον τρόπο να αποκρυβεί η αλήθεια. Ό,τι δηλ. στην πραγματικότητα θα πρόκειται αποκλειστικά και μονοσήμαντα για μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης.
8. Οι προτεινόμενες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης θα είναι συγκεντρωτικές μονάδες. Οι αρχές τους αντιτίθενται σε όλες τις αρχές της εναλλακτικής διαχείρισης στερεών απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων και στην αρχή της εγγύτητας στην οποία μεταξύ άλλων αρχών διατείνεται ότι στηρίζεται το Σχέδιο νέου ΠΕΣΔΑ.
9. Ανάλογα ισχύουν και όσον αφορά την κριτική μας για τη δημιουργία συγκεντρωτικών διοικητικών / διαχειριστικών δομών. Είμαστε ανυποχώρητοι σε σχέση και με αυτό το ζήτημα : Τουλάχιστον μία διαχειριστική ενότητα και ένας ΦοΔΣΑ ανά νομό !
10. Τέλος, η a priori ενσωμάτωση στο ΠΕΣΔΑ προτάσεων για συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), για τη διαχείριση ορισμένων κατηγοριών στερεών αποβλήτων με προκαθορισμένες μεθόδους/τεχνολογίες (όπως των οργανικών, για παραγωγή ενέργειας), με προκάλυμα την εφαρμογή της αρχής <<Ο ρυπαίνων πληρώνει>> αλλά εις βάρος των δημοτών (!), με την αιτιολογία ότι αυτές θα επιτρέψουν την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων αλλά και την μεταφορά μέρους του ρίσκου στην πλευρά του ιδιώτη, δέχονται την οξύτατη κριτική και απόρριψή τους εκ μέρους μας.
11. Το ΠΕΣΔΑ πρέπει να περιλαμβάνει σαφές χρονοδιάγραμμα επίτευξης στόχων, σύμφωνα με τους ετήσιους εθνικούς στόχους που δεν τους έχουμε καν προσεγγίσει. Έμφαση πρέπει να δοθεί στην υποχρέωση των Δήμων για την επίτευξη των ετήσιων στόχων.
12. Δεν έχουν θέση στο ΠΕΣΔΑ και γι΄αυτό απορρίπτουμε, για λόγους οικονομικής βιωσιμότητας και ταυτόχρονα οικολογικής συμβατότητας και κοινωνικής συνοχής : <<μαγικές λύσεις>> καύσης, ενεργειακής αξιοποίησης ή άλλης μορφής <<βιομηχανοποίησης>> καθώς επίσης και χρήση δεματοποιητών για τη δεματοποίηση στερεών αποβλήτων, τα οποία θα αποτελέσουν ΄΄αύριο΄΄ πρώτη ύλη κάποιου εργοστάσιου ΄΄ολοκληρωμένης διαχείρισης΄΄ των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Όσον αφορά τις δικές μας προτάσεις : Τις έχουμε διατυπώσει ως ενιαίο σύνολο τεκμηριωμένα και τις έχουμε υποβάλλει στους αρμόδιους κατ΄επανάληψη, πρόσφατα για μία ακόμη φορά, μετά τη συνάντησή μας στα τέλη του περασμένου Απρίλη. Τις επισυνάπτουμε και εδώ.
Είναι ρεαλιστικές, άμεσα χρηματοδοτήσιμες και εφαρμόσιμες, με το μικρότερο συγκριτικά κόστος για τους δημότες, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουν τόσο τη δημόσια υγεία όσο και το φυσικό περιβάλλον.
Τις επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά, επιγραμματικά:
Εναλλακτική Διαχείριση των στερεών αποβλήτων, αποτελούμενη από : Μείωση παραγόμενων σκουπιδιών, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και προїόντων, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση, Λιπασματοποίηση/Κομποστοποίηση, Υγειονομική Ταφή Υπολειμμάτων των οποίων οι ποσότητες όπως και ο βαθμός επικινδυνότητας θα βαίνουν διαρκώς μειούμενες, Ενημέρωση-Ευαισθητοποίηση-Συμμετοχή των δημοτών.
28 Σεπτεμβρίου 2010
Οι Συμμετέχοντες
- Δημοτική Κίνηση <<Ναύπλιο Η Άλλη Πρόταση>>
- Δημοτική Κίνηση <<Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων>>
- Δημοτική Κίνηση <<Μαντινειακή Συμπολιτεία>>
- <<Οικολογικός Σύλλογος Κορινθιακού Κόλπου>> ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ
- Νομαρχιακή Κίνηση <<Αρκάδων Κοινόν>>
- <<Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης>>
- <<Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας>>
- <<Τροιζηνία, Δήμος για όλους>>
- <<Ομάδα Δράσης Πολιτών για τον Ταΰγετο>>
- <<Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου>>
- <<Οικολογική Συμπολιτεία του Μοριά>>
- <<Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας>>
- Ενεργοί πολίτες από διάφορα μέρη της Περιφέρειας Πελοποννήσου