Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Βασίλης Γιόκαρης, Απάντηση στους Φιλικούς

<<Μαντινειακή  Συμπολιτεία>>
     Πλατεία Πετρινού 18
     22100  Τρίπολη
     Τηλ. 2710 -221375


4  Οκτωβρίου 
2010

     Προς τη
<<Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το κλείσιμο και
    την αποκατάσταση της χωματερής του Δήμου Τρίπολης>>


Σχετικά : Υπόμνημα σχετικά με τη χωματερή του Δήμου Τρίπολης


Αγαπητοί συνδημότες,

Πράγματι, όπως σημειώνετε στο Υπόμνημά σας, <<η ευρύτερη νότια, νοτιοδυτική περιοχή της Τρίπολης>> (που είναι ο τόπος σας) <<έχει πληγεί και συνεχίζει να πλήττεται εδώ και τριάντα χρόνια άμεσα από την λειτουργία της παράνομης και υπερκορεσμένης χωματερής του Δήμου Τρίπολης>>.

Σεβόμαστε και αγαπάμε τον τόπο σας, όπως εξίσου αγαπάμε ο καθένας μας το δικό του τόπο, το ίδιο όπως και τη Σκιρίτιδα, το Βαλτέτσι, το Φάλανθο, το Λεβίδι, τη Μαντινεία, το Κορύθιο, την Τεγέα και την Τρίπολη, έτσι ακριβώς όπως και οποιοδήποτε άλλο τόπο έξω από τα όρια του νέου Δήμου Τρίπολης. Ασφαλώς, μιλώντας εδώ για αγάπη δεν εννοούμε τους συναισθηματικούς δεσμούς του καθενός μας με το τόπο που μεγάλωσε ή που ζει, και οι οποίοι δεσμοί είναι μοναδικοί και αποκλειστικοί για τον καθένα, αλλά εννοούμε την επίγνωση ότι, ό,τι ζημιογόνο δεν θέλουμε να γίνεται στον τόπο μας, την ίδια ζημιά δεν επιτρέπεται να αποδεχόμαστε ή να συμβάλλουμε να γίνεται και σε οποιοδήποτε άλλο τόπο.

Αυτά λοιπόν που υφίσταται ο τόπος σας / η περιοχή σας και σεις οι ίδιοι από τη λειτουργία της χωματερής, θέλουμε να πάψουν να συμβαίνουν τόσο στον εγγύς τόπο σας όσο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος.
Για τους λόγους αυτούς, εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια δραστηριοποιούμαστε συλλογικά, σε συνεργασία και με άλλες Κινήσεις και Φορείς στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στοχεύοντας να συμβάλλουμε : α. Στο άμεσο κλείσιμο και την αποκατάσταση όλων των χωματερών, β. Στην εφαρμογή στον εγγύς τόπο μας όσο και στην ευρύτερη περιοχή μας (Αρκαδία – Περιφέρεια Πελοποννήσου) τρόπων και μεθόδων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που δεν θα ζημιώνουν ούτε την υγεία μας ούτε το φυσικό περιβάλλον ούτε τα οικονομικά μας ούτε τον πολιτισμό μας.

Συμπερασματικά :
1. Απορρίπτουμε και αγωνιζόμαστε να μην υλοποιηθούν ούτε στον τόπο σας ούτε πουθενά αλλού στην Αρκαδία και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου οι εξής υποδομές / τα εξής έργα : ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων), εγκατάσταση και λειτουργία Δεματοποιητών, Μονάδες καύσης ή θερμικής επεξεργασίας ή ενεργειακής αξιοποίησης ή ΄΄βιομηχανοποίησης΄΄ γενικότερα των σκουπιδιών. Ο λόγος : Διότι τις θεωρούμε ολόπλευρα ζημιογόνες!
2. Αγωνιζόμαστε την υλοποίηση δράσεων, μέτρων και έργων στα πλαίσια της <<Εναλλακτικής Διαχείρισης των στερεών αποβλήτων>>, που σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία περιλαμβάνει συνοπτικά: Μείωση παραγόμενων σκουπιδιών, Επαναχρησιμοποίηση υλικών και προїόντων, Διαλογή των στερεών αποβλήτων στην πηγή, Ανακύκλωση των υλικών συσκευασιών, Λιπασματοποίηση / Κομποστοποίηση των οργανικών στερεών αποβλήτων, Υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων των οποίων οι ποσότητες και ο βαθμός επικινδυνότητας θα βαίνουν διαρκώς μειούμενες, Ενημέρωση – Ευαισθητοποίηση – Συμμετοχή των δημοτών.
Πρόκειται για έργο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικής, σε θεσμικό επίπεδο πρώτιστα από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), δηλ. από τους Δήμους.

Η πρόταση της <<Εναλλακτικής Διαχείρισης των στερεών αποβλήτων>> περιλαμβάνει υποδομές, μεταξύ των οποίων οι πλέον βασικές για την Αρκαδία είναι οι εξής :
·        Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). [Σημειώνουμε ότι ΚΔΑΥ έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ήδη στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης.]
·        Μονάδα λιπασματοποίησης οργανικών αποβλήτων
·        Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
·        Κέντρο Ανακύκλωσης – Επαναχρησιμοποίησης (ΚΑΕ)
·        Μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατασκευές και Κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.).

Το που θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει κάθε μία από τις προαναφερόμενες μονάδες είναι ζήτημα που θα το αποφασίσουν οι νέες δημοτικές αρχές ( μέσα στα πλαίσια του ΦοΔΣΑ) Αρκαδίας, μετά από επείγουσα εκπόνηση των απαραίτητων μελετών, λαμβάνοντας υπόψη τους και το νέο ΠΕΣΔΑ, και –κυρίως – μετά από  ουσιαστική διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με την επιδίωξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης.

Η Πρότασή μας για την Αρκαδία περιλαμβάνει επίσης : Μία Διαχειριστική ενότητα για όλο το νομό / και για τους 5 δηλ. νέους Δήμους στην Αρκαδία, καθώς επίσης και ένα ΦοΔΣΑ ( Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), ο υπάρχων δηλ. ΦοΔΣΑ να διατηρηθεί ως έχει ως προς την ουσιαστική σύνθεσή του καθώς επίσης και ως προς την γεωγραφική περιοχή δραστηριοτήτων του (Βλ. και συνημμένες αναλυτικές θέσεις μας σχετικά με το νέο υπό διαμόρφωση Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων / ΠΕΣΔΑ).

Θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας είναι οι πλέον ενδεδειγμένες, προκειμένου όπως το οξύτατο πρόβλημα των σκουπιδιών βρει τη λύση του με τρόπο :
·        Οικονομικά με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους δημότες
·        Οικολογικά συμβατό, όσον αφορά την προστασία τόσο της δημόσιας υγείας όσο και του φυσικού περιβάλλοντος
·        Κοινωνικά χρήσιμο (δημιουργία των περισσότερων συγκριτικά με άλλες λύσεις θέσεων εργασίας, οι οποίες μάλιστα πληρούν τις προηγούμενες απαιτήσεις), και κοινωνικά αποδεκτό υπό την έννοια ότι προάγουν (οι λύσεις αυτές) την κοινωνική συνοχή χωρίς να διαιωνίζουν το πρόβλημα.

Εν όψει των δημοτικών εκλογών τον ερχόμενο μήνα, αυτές τις προτάσεις ενσωματώνουμε στο Εκλογικό μας Πρόγραμμα, αυτές τις προτάσεις θέτουμε σε κοινωνικό διάλογο και κρίση.

Αν εκτιμάτε ότι από τεχνολογικής άποψης, κάποια από τις ή όλες οι παραπάνω προτεινόμενες υποδομές, πάσχει ή είναι επιζήμια από οικονομική, περιβαλλοντική ή κοινωνική άποψη, με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε να μάθουμε κάτι παραπάνω ή κάτι διαφορετικό από τη δική σας / τις δικές σας προτάσεις για την επίλυση του "γόρδιου δεσμού"  των σκουπιδιών.
Αν πάλι βρίσκετε τις προτάσεις μας στη σωστή κατεύθυνση  από τεχνολογική άποψη, αλλά ανεφάρμοστες από την πλευρά των πολιτικών (βλ. έλλειψη εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι στο χειρισμό του ζητήματος από τους αρμόδιους πολιτικούς επί σειρά ετών) ή και της κοινωνίας μας, τότε μπορείτε είτε να συμπράξετε μαζί μας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, είτε                  να επιχειρήσετε την επίλυση - και όχι τη μετάθεση ή τη μετακύλιση - του προβλήματος με τη δική σας πολιτική παρέμβαση.

Όντας πεπεισμένοι ότι ο αγώνας σας, ο αγώνας μας, όπως και οι συναφείς αγώνες και άλλων συνδημοτών, οφείλουν να είναι συνεκτικοί και ενιαίοι, θέτουμε υπόψη σας την ειλικρινή διάθεσή μας για διάλογο και συνεργασία μαζί σας επί του προκειμένου, όπως έχουμε πράξει και στο παρελθόν, και

  
Διατελούμε

Για τη <<Μαντινειακή Συμπολιτεία>>



Βασίλης  Δ.  Γιόκαρης
(υποψήφιος δήμαρχος Τρίπολης)


Συνημμένα :
1.    Απόφαση Αυτοδιοικητικών Κινήσεων και Φορέων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και περίληψη αυτής, από τον περασμένο Απρίλιο, με ενιαίο σύνολο προτάσεων σχετικά με το νέο ΠΕΣΔΑ (έχουν υποβληθεί στη Γεν. Γραμματεία Περιφέρειας Πελ/σου)
2.    Πρόσφατη Απόφαση Αυτοδιοικητικών Κινήσεων και Φορέων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σχετικά με το Σχέδιο του Γεν. Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου για νέο ΠΕΣΔΑ (έχει υποβληθεί στη Γεν. Γραμματεία Περιφέρειας Πελ/σου)
3.    Κείμενο προτάσεων του Β. Γιόκαρη, σχετικά με τη διαχείριση                    του οργανικού κλάσματος των στερεών αστικών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (έχει υποβληθεί ως συνημμένο του 2.)
4.     Πρόταση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Δήμο Τεγέας, η οποία - ως αποτέλεσμα συνεργασίας της δημοτικής κίνησης <<Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών>> και της δημοτικής αντιπολίτευσης <<Νέα Τεγέα>> - είχε υποβληθεί στο Δημ. Συμβούλιο του Δήμου Τεγέας, στη συνεδρίασή του στις 28/2/2007. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημ. Συμβούλιο, δεν εφαρμόστηκε όμως ποτέ στην πράξη από το Δήμαρχο Τεγέας, παρότι είχε θεωρηθεί και εγκριθεί από την αρμόδια περιφερειακή υπηρεσία ως προς το νομότυπο του περιεχομένου της.