Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Διακήρυξη της Μαντινειακής Συμπολιτείας

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

ΤΗΣ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Υποψήφιος Δήμαρχος: Βασίλης Γιόκαρης

Εμείς, ο τόπος μας η Μαντινεία και οι προκλήσεις των καιρών

Φίλες και Φίλοι Μαντίνειοι,

Βιώνουμε μία ζοφερή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, την κύρια ευθύνη της οποίας έχουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Η πρόσφατη επιτήρηση της Ελλάδας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγεί τη χώρα σε μία πρωτόγνωρη φτώχεια και την κοινωνία σε αδιέξοδα. Όμως, δεν μας έφτανε η τρόικα και οι τραπεζίτες που μας γυρίσανε κατωκέφαλα να μας πάρουν την τελευταία δεκάρα, έχουμε και τη μιζέρια αυτού του τόπου, ο οποίος είναι και δικός μας, που αντί να ελαφρύνει την μαύρη καθημερινότητά μας, την αλείφει με πίσσα και πούπουλα.
Ένας τόπος που ξέχασε την πρωτογενή παραγωγή όπως και τη διαχείριση του δάσους, μεγαλοπιάστηκε με τις δήθεν υπηρεσίες, έπεισε εαυτούς και αλλήλους ότι πολιτισμός είναι τα καφέ μπαρ με τις εκκωφαντικές μουσικές και το δημοτικό ροκ των καλοκαιρινών πανηγύρεων ντυμένο πανταχόθεν στο πλαστικό.
Βαρεθήκαμε πια να μη μπορούμε να περπατήσουμε ανθρώπινα, να μη μπορούμε να μαζευτούμε στις πλατείες και τις γειτονιές, να μη μπορούμε να κοινωνήσουμε την τέχνη, την αισθητική, την ξενοιασιά. Βαρεθήκαμε τα πρόχειρα, τα ημιτελή, την απομόνωση και την πνευματική φτώχεια. Βαρεθήκαμε την ερημιά των χωριών μας που περιμένουν να ζήσουν όταν γίνουμε όλοι ξενοδόχοι. 
Όλα γίνονται στο πόδι, χωρίς στρατηγική και στόχο, χωρίς χωροταξία και χρήσεις γης, χωρίς οικονομική τεκμηρίωση και περιβαλλοντική ευαισθησία, χωρίς δημιουργία νέων, και κυρίως παραγωγικών θέσεων εργασίας. 
Ο μικροεπαγγελματίας βάζει λουκέτο. Ο γέρος και ο ανάπηρος εκτίει ποινή στο σπίτι μπροστά στην τηλεόραση και τα παιδιά μας τρέπονται σε φυγή στους εικονικούς κόσμους του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ο υπάλληλος ψάχνει τα 90 να φτιάξει το κατοστάρικο. Και την ίδια ώρα, κάποιοι, είτε αφήνουν τα πλεονεκτήματα ενός τόπου – που ευλογήθηκε από την θέση του, την ιστορία του, τη φύση και τους πόρους του, τα δυναμικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει, και την οξύνοια του πνεύματος των κατοίκων του – να μένουν αναξιοποίητα είτε τα απαξιώνουν είτε τα καταστρέφουν συστηματικά. Τρανά παραδείγματα αυτά της Αρχαίας Μαντινείας, της Αρχαίας Τεγέας, της Τάκας, του Μαντζούνειου, του Μαλλιαροπούλειου, της αναρχίας στο Μαίναλο, του τρένου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, των ανυπολόγιστων ζημιών των δασικών πυρκαγιών της τελευταίας δεκαετίας.
Ακόμα περιμένουμε την πλατεία Άρεως, την Πετρινού, τη γέφυρα στα σφαγεία, τον βιότοπο της λίμνης, τον οργανωμένο εναλλακτικό τουρισμό, ακόμα περιμένουμε να πάψουν να στοιβάζονται τα σκουπίδια μας στους κάδους και να ρυπαίνουν κάθε γωνιά του Μαντινειακού τοπίου. 
Φτάνει πια με τις προμήθειες, τις μίζες, τις διαπλοκές των ειδικών, τα βολέματα, τις μικροπολιτικές, την αδιαφάνεια, την αποικιοποίηση του δημόσιου χώρου από ιδιοτελή πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Φτάνει το χάλι του Νοσοκομείου που έγινε πρόναος της Αγίας Τριάδας, λες και θέλει να κρύψει και το χάλι του και το "φακελάκι", φτάνει η 25ετής ομηρία της οικονομίας, της αισθητικής και κυρίως της ηθικής σε πολύπλευρα επιζήμιες ατραπούς.
Παράλληλα, η αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης", που είναι εκφρασμένη πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας και τμήμα των μέτρων που επιβάλλονται σήμερα, δεν αποτελεί αφετηρία αλλαγής του σημερινού δημαρχοκεντρικού, άκρως συγκεντρωτικού μοντέλου Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν ενισχύει τη συμμετοχή των δημοτών στη λήψη των αποφάσεων για την καθημερινότητά τους, αντίθετα τους απομακρύνει περισσότερο από την τοπική εξουσία και υπονομεύει την αυτοοργάνωσή τους. Οι Δήμοι σήμερα αποτελούν (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) αντίγραφα της κεντρικής εξουσίας. Οι δημοτικές αρχές που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τις υποθέσεις των τοπικών κοινωνιών έχουν τεράστια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Ακολουθούν ένα μοντέλο διοίκησης που υποβαθμίζει συνεχώς την τοπική οικονομία και το φυσικό περιβάλλον, διαλύει την κοινωνική συνοχή, ενισχύει ακόμη περισσότερο τις τάσεις αστικοποίησης από τη μια και ερημοποίησης της υπαίθρου από την άλλη. Το παράδειγμα των δήμων του τόπου μας είναι χαρακτηριστικό. Επτά Δήμοι της υπαίθρου καταργούνται και ενσωματώνονται στο Δήμο Τρίπολης. Ο νέος Δήμος εξακολουθεί να καλείται Δήμος Τρίπολης. Δεν κρατήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα αφού οι 7 Δήμοι μαζί με αυτόν της Τρίπολης συναποτελούν τον κοινό μας τόπο, την περιοχή και την επαρχία της Μαντινείας.
΄Ηρθε η ώρα να ζήσουμε στη νέα εποχή που έχει κάνει από καιρό την εμφάνισή της, προτού ξεσπάσει το τσουνάμι της οικονομικής λαίλαπας, με την κοινωνική, πολιτισμική, ιδεολογική, αξιακή και οικολογική κρίση να έχει προσβάλλει ήδη τον τόπο μας. Πρέπει να αντισταθούμε, να δημιουργήσουμε, να προσφέρουμε. Όλοι μας έχουμε ιδέες, προτάσεις και είναι ώρα να τις συζητήσουμε, να τις βάλουμε στη δοκιμασία της συλλογικής δράσης, να πιέσουμε να εφαρμοστούν. Αν θέλουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην Μαντινεία, αν θέλουμε δουλειές, αν θέλουμε να βγούμε από τη μιζέρια, έχουμε μόνο μία επιλογή. Τον διάλογο, την κοινωνικοποίηση, την παραγωγή έργου. Ας ασχοληθούμε με τα ζητήματα του τόπου μας και της αυτοδιοίκησης, υπερβαίνοντας τις κομματικές μας επιλογές και αγκυλώσεις. 
Έχουμε ανάγκη από νέες αρχές και νέες αξίες. Έχουμε ανάγκη τη συνοχή και την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβασμό, την κοινωνική ευθύνη, τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα, την ισοτιμία, τη φροντίδα της οικολογικής ισορροπίας, την οικονομική ανάσα, την οργάνωση, την ανεξαρτησία, την προστασία των δημόσιων πόρων και αγαθών, την προστασία και εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, την περηφάνια, τη χαρά. Πρέπει από τις κατακερματισμένες καταναλωτικές μονάδες μας να δημιουργήσουμε ενεργούς πολίτες και νέες συλλογικότητες στη βάση αυτών των αρχών και αξιών, που ας μη ξεχνάμε ότι πολλές από αυτές αποτελούν συστατικά στοιχεία της κοινοτικής μας παράδοσης.
Έχουμε ανάγκη από ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΡΟΝΟ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.
Έχουμε ανάγκη να οραματιζόμαστε και να αγωνιζόμαστε για ένα μέλλον δίκαιο και απελευθερωμένο από τα βαρίδια του παρελθόντος και του παρόντος.
Ας αναζητήσουμε την επικοινωνία και τη συνεργασία με τις δυνάμεις εκείνες που είναι αντίρροπες στο κυρίαρχο ρεύμα και παράγουν, προσφέρουν υπηρεσίες ή δημιουργούν αθόρυβα με γνώμονα τις αρχές και τις αξίες που προαναφέραμε, σε διάφορους τομείς της οικονομίας, στη γεωργία και τις βιολογικές καλλιέργειες, στη βιοτεχνία και το εμπόριο, στην εκπαίδευση και το πανεπιστήμιο, στον πολιτισμό, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην ενασχόληση με τα κοινά, στη νεολαία, στην τρίτη ηλικία.
Αν μάθουμε να συνεργαζόμαστε και να μιλάμε χαμηλόφωνα, τότε μπορούμε να απαιτούμε το καλύτερο και να το διεκδικήσουμε κιόλας στοχεύοντας στη Διοίκηση του νέου Δήμου. Και που ξέρεις, μπορεί να τα καταφέρουμε!!!

Όσοι υπογράφουμε παρακάτω, καλούμε όλους εσάς τους ελεύθερους συμπολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, να ζυμώσουμε μαζί τα υλικά της νέας εποχής για τον τόπο μας, για τη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ του Βαλτετσίου - του Κορυθίου - του Λεβιδίου - της Μαντινείας - της Σκιρίτιδας - της Τεγέας - της Τρίπολης και του Φαλάνθου, για τη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ με το άστυ και την ύπαιθρό της σε σχέσεις ισοτιμίας, συνεργασίας, αμοιβαιότητας και εποικοδομητικής συνύπαρξης!
Η διαχείριση των κοινών υποθέσεων δεν μπορεί να είναι υπόθεση των ολίγων, των επαγγελματιών πολιτικών. Η ενασχόληση των πολιτών με τα κοινά δεν επιτρέπεται να περιορίζεται στην άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων τους. Διότι, όταν συμβαίνουν τα παραπάνω, τότε η κατάληξη είναι τα ποικίλα φαινόμενα εκφυλισμού των δημοκρατικών θεσμών και του δημόσιου βίου, με τις σοβαρότατες αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και οικολογικές επιπτώσεις που ζούμε στις μέρες μας.
Για την αναίρεση των φαινομένων αυτών, το ζητούμενο στο επίπεδο της δημοκρατίας, και ιδιαίτερα στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, είναι η ενεργός συμμετοχή των πολιτών / των δημοτών στα κοινά, έτσι ώστε να μειώνεται η βαρύτητα της αντιπροσώπευσης από τους εκλεγόμενους στη διαχείριση των κοινών υποθέσεων. 
Το κάλεσμά μας λοιπόν στοχεύει στην ενίσχυση της "Μαντινειακής Συμπολιτείας", μιάς κίνησης Μαντίνειων πολιτών – δημοτών, των οποίων πρώτιστη έγνοια, φροντίδα και δραστηριότητα θα είναι η ενεργός και συλλογική συμμετοχή τους στα ζητήματα του οίκου μας / του δήμου μας.
Η συνεργασία και η συμμετοχή, θα οικοδομήσουν υγιείς ανθρώπινες σχέσεις αλλά και κάτι περισσότερο. Θα γεννήσουν νέες αξίες, νέες προοπτικές και ευκαιρίες, νέα ψυχολογία, αξιοπιστία και εμπιστοσύνη, αποτέλεσμα. 
Και φως, φως που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα!

Εμπρός για τη Αναγέννηση της Μαντινείας Μας

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου